Geschiedenis van sportweddenschappen

Dat weddenschappen vandaag de dag booming zijn was natuurlijk al duidelijk. In het Verenigd Koninkrijk maakt de kansspelsector een meer dan gezonde winst van maar liefst 14 miljard pond per jaar. De verwachting is dat dit enorme bedrag blijft groeien met maar liefst een miljard pond per jaar. Naar schatting gaat wereldwijd in de sector een duizelingwekkend bedrag om van maar liefst 625 miljard pond. En biedt de sector werk aan ruim honderdduizend mensen.

De grote vraag is wanneer is het voor de bookmaker van vandaag de dag eigenlijk allemaal begonnen in deze kansrijke industrie. Maar, laten we eerst eens onderzoeken wat een bookmaker eigenlijk is.

Een bookmaker, wat is dat?

De bookmaker is een bedrijf dat ervoor zorgt dat iedereen die dat wil kan wedden op de uitslag van een sportwedstrijd, sporttoernooi of een andere gebeurtenis. De bookmakers organiseren alles, zodat er een gokje kan worden gewaagd. Ze houden de inzetten bij van de mensen die een weddenschap willen afsluiten en de bookmaker bepaalt wat de verhouding zal zijn tussen de inzet en het bedrag bij winst.

 

De bookmaker houdt bij de weddenschappen onder meer rekening met de winstkansen. Zo zijn er bijvoorbeeld weddenschappen waarvan de uitkomst bijna vanzelfsprekend is. Bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij de nummer één van de competitie tegen de hekkensluiter, de laatste van de competitie, moet spelen en je zet in op winst van de koploper. Er is dan een grote winstkans, omdat de kans aannemelijk is dat de koploper de wedstrijd zal gaan winnen. In dit geval zal de bookmaker hier rekening mee houden en zal de uitbetaling laag zijn.

 

Maar de ander kant op kan het natuurlijk ook. Zet je je geld in op de tegenstander van de koploper, dan is je winkans juist heel laag en dus zal je een flink bedrag krijgen uitbetaald van de bookmaker als je wint.

 

De winkansen op een weddenschap worden odds genoemd.

 

Bookmakers waren van oudsher gevestigd bij de paardenraces en in drukke straten, maar vandaag de dag zijn de online bookmakers immens populair. We zullen je meenemen door een korte geschiedenis van de bookmakers vanaf de late 18e eeuw.

Geschiedenis van de bookmakers

De geschiedenis van de bookmaker gaat terug naar het jaar 1790. Harry Ogden was de eerste gekende bookmaker in het Verenigd Koninkrijk. Hij was met zijn bedrijf actief vanaf de Newmarket Heath racebaan in Suffolk County.

 

Voor Ogden en voordat er bookmakers waren verliep het gokken op een andere manier. Er wordt natuurlijk al gegokt sinds mensenheugenis. De oudste bewijzen van het gokspel zijn gevonden in het oude China, waar werd gegokt met een kansspel dat met stenen werd gespeeld. Gokken en kansspelen zijn in de loop van de jaren meer en meer een deel geworden van het dagelijks leven. Helemaal in Engeland, waar de rijkere upper class hun kapitaal inzette bij de paardenraces en de arbeiders gokten met dobbelspelen.

 

Toen Ogden eenmaal begon met het uitzetten van odds, de quoteringen die bepalen hoeveel je kunt winnen bij winst, betekende dit een sterke ontwikkeling van de bookmaker zoals we die nu kennen. Het afsluiten van weddenschappen via de bookmaker, zou later worden doorgetrokken van alleen sportwedstrijden, naar ook andere wereldwijde evenementen zoals Tv-shows en politieke verkiezingen.

Wedkantoren

Een zeer grote ontwikkeling in de geschiedenis van de bookmakers die heeft geleid tot de manier zoals we vandaag de dag wedden, is de opening van wedkantoren geweest in de jaren zestig. Door een wetswijziging hoefden weddenschappen niet alleen maar op de racebaan te worden afgesloten, ging er een enorme markt open en werd het mogelijk om ook weddenschappen af te sluiten voor andere sporten, zoals voetbal, rugby en cricket.

 

Sinds die tijd zijn er veel bookmakers bij gekomen en tegenwoordig is het mogelijk om vrijwel overal een weddenschap af te sluiten. Het internet heeft daarbij een zeer grote rol gespeeld.

 

Internet heeft een grote invloed op de manier in de manier waarop moderne bookmakers opereren. Online gokken heeft in de laatste jaren een ware toevlucht genomen en een ware revolutie ontketend. Een zeer groot deel van de weddenschappen wordt tegenwoordig online bij de bookmaker afgesloten.

Online gokken bij een bookmaker

De afgelopen decennia heeft de wereld van de kansspelen en het gokken enorm grote veranderingen doorgemaakt. Mensen die een gokje willen wagen kunnen nu vanuit hun luie stoel of onderweg de laatste quoteringen bij de bookmakers bekijken en binnen enkele seconden een weddenschap afsluiten via hun computer of mobieltje. Online bookmakers bieden veel verschillende mogelijkheden om te gokken.

 

Online gokken bij de bookmakers heeft dan natuurlijk ook vele voordelen. Een van de grootste voordelen is natuurlijk dat je het overal kunt doen. Vanuit huis, van uit je bed of tijdens de pauze op het werk. Vijf minuutjes of uren achter elkaar. Je kunt beginnen en stoppen wanneer je maar wilt. Een ander groot voordeel is dat je heel gemakkelijk van het ene platform naar het andere kunt switchen, zo kun je bij meerdere bookmakers tegelijk een gokje uitbrengen. Ook vinden veel online gokkers het fijn dat je op internet anoniemer bent dan wanneer je bij een wedkantoor van een bookmaker langs gaat.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *