FeyenoordReport

"Er is geen trouwere fan dan een Feyenoord fan"

Gokbedrijven gaan 15 miljoen euro in Nederlandse clubs investeren

De gokindustrie gaat komende zomer de Eredivisie bestormen. Vanaf 1 oktober gaat de markt hiervoor open en dan kunnen ze dus legaal voetbalclubs gaan sponsoren.

Voordat het zover is, heeft TOTO als staatsbedrijf een monopolie. Daar maakte het afgelopen zomer ook flink gebruik van: tien Eredivisie-clubs – onder wie Feyenoord en PSV – sloten een exclusieve sponsordeal af met TOTO. Binnenkort wordt de concurrentie echter groter. “Allerlei online partijen schrokken zich rot na die actie van de Toto. Die dachten: als we niet opletten dan staan wij straks met lege handen”, laat Peter Rovers, commercieel directeur van Vitesse, weten aan de NOS.

De omroep verwacht dat het aantal sponsorinkomsten uit de gokindustrie zal oplopen naar vijftien miljoen euro. FC Emmen bevestigt dat er gesprekken gaande zijn en meerdere partijen en meerdere clubs laten – anoniem – weten dat ze openstaan voor een sponsor uit de gokmarkt. Eerder dit seizoen berichtte De Telegraaf al over een sponsorovereenkomst tussen de Nederlandse profcompetities en Holland Casino én over een samenwerking tussen Ajax en AZ met Unibet.

Maar niet iedere Nederlandse club ontvangt de nieuwe lichting sponsors met open armen. Heracles Almelo staat ervoor open, maar stelt eisen aan zijn nieuwe sponsor. “We willen samenwerken met een partner die bereid is te investeren in verantwoord gokken”, meldt een woordvoerder. FC Dordrecht-directeur Hans de Zeeuw zou het ‘een slecht signaal naar de jeugd’ vinden als een gokbedrijf zijn club zou sponsoren. De Zeeuw beseft echter dat zijn club niet veel te kiezen heeft. “Als het voortbestaan van mijn club in het geding is, dan wil ik met ze in gesprek. Zo eerlijk ben ik wel.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *