FeyenoordReport

"Er is geen trouwere fan dan een Feyenoord fan"

Van Basten gaat los over de KNVB: ‘Vind ik echt ongelooflijk, onnavolgbaar’

Voor analist en voormalig topvoetballer Marco van Basten is de maat vol. Hij liet zich de afgelopen weken buiten de discussie over het afhandelen van de competitie maar nu loopt hij leeg. In een gesprek met het Algemeen Dagblad noemt hij de KNVB ‘onnavolgbaar’.

“Het interesseert me weinig of AZ nu de Champions League in gaat, of Ajax of PSV, en wie er precies degraderen of juist niet. Het gaat mij om de manier waarop je zaken afbakent, afspreekt en regelt. In dat opzicht vond ik de keuze van de KNVB onbegrijpelijk”, begint Van Basten in het AD.

De KNVB had de Eredivisie en Eerste Divisie net als bij de amateurs nietig moeten verklaren, stelt Van Basten. “Hartstikke jammer, maar het is zoals het is: de standen schrappen, helaas, de competitie is niet gespeeld. In mijn ogen was er geen andere optie. Hoe lullig dat ook kan zijn voor sommige clubs.”

Was dat gebeurt, dan was PSV als nummer twee van het seizoen 2018/2019 naar de voorronde van de Champions League gestaan en waren clubs als AZ en Willem II niet beloond. “Elke oplossing leidt tot heibel, dat wist je van tevoren. Maar dit, schrappen wegens overmacht, is toch het meest zuiver? Hoe kun je nu voorspellen hoe een competitie gaat aflopen, nota bene als clubs niet eens een gelijk aantal wedstrijden hebben gespeeld?”, wijst hij naar FC Utrecht, dat een wedstrijd minder speelde en een beter doelsaldo had dan Willem II, maar tóch overal naast grijpt. “Dat is toch niet uit te leggen?”

KNVB-directeur Eric Gudde besloot bovenin de ranglijst de boel niét te schrappen. “Dat vind ik echt ongelooflijk, onnavolgbaar. Ik zie ook wel welk spel daarachter zit: de KNVB laat zich echt gewoon ringeloren door de UEFA. De Europese voetbalbond heeft zich op een heel ongepaste manier heel dwingend opgesteld richting de nationale bonden, aangezien de UEFA aan de leiband ligt van de rijke Europese clubs. Het draait om geld, geld, geld.”

Van Basten constateert dat de UEFA ‘baasje probeert te spelen’ over de competities. “Maar waarom heeft de KNVB niet gewoon gezegd: we doen het op onze manier. Het is helemaal niet aan de UEFA om zich te bemoeien met een nationale competitie. De KNVB had maling moeten hebben, maar blijkbaar durfden ze dat niet. Deze oplossing kán toch helemaal niet? (…) Ik snap wel dat hier juristen op duiken, want het is hartstikke krom.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *