FeyenoordReport

"Er is geen trouwere fan dan een Feyenoord fan"

Arne Slot: ‘Als dit ons niveau is, wordt het dit seizoen helemaal niks’

Arne Slot wist afgelopen seizoen beslag te leggen op de landstitel. En dit met een totaal gerenoveerd elftal. Een zeer  knappe prestatie natuurlijk van de succestrainer.

In de voorbereiding op vorig seizoen leek Feyenoord in niks nog op een titelkandidaat. In een oefenwedstrijd met FC Kopenhagen veloor het team van Slot zelfs met 0-7. “Ik kwam thuis en zei tegen mijn vrouw: ‘Als dit ons niveau is, dan wordt het dit seizoen helemaal niks.’ Ik had grote twijfels en met mij een paar spelers die gebleven waren. Dan moet je een leider zijn. Ik heb tegen de jongens gezegd dat we heus wel weer lekker gingen voetballen, maar dat ik niet kon beloven dat we bij de bovenste drie zouden eindigen. Maar ik heb altijd het vertrouwen gehouden dat we het elftal op een goede manier konden laten spelen.”

Slot blijkt gelijk te hebben en Feyenoord groeit gedurende het seizoen uit tot de best voetballende ploeg van Nederland. Zelfs de grote rivaal uit Amsterdam heeft nauwelijks een antwoord op het spel van de Rotterdammers. Slot gebruikt het om zijn spelers te motiveren. “Daar heb ik ze laten zien dat Ajax alleen maar aan het tijdrekken was. Dan zeg ik ‘Kijk de regerend kampioen vindt het noodzakelijk om tegen ons theater te spelen en tijd te rekken. Ze hebben opstootjes nodig. Op een normale manier kunnen ze niet van ons winnen.’ Zo’n nabespreking geeft energie voor de volgende wedstrijd, dat weet ik dan zeker.”

Slot probeert zich altijd vriendelijk en beleefd op te stellen, of hij nu zijn staf of de media voor zich heeft. Een goede relatie met zijn spelers vindt hij dan ook erg belangrijk. “Ik zeg altijd: ik ben hard op de voetbalinhoud en zacht eromheen. Ik ben niet hiërarchisch ingesteld, na een training schenk ik met alle liefde een kop koffie in voor mijn spelers.” Door op een menselijke manier met zijn spelers om te gaan creëert hij een goede band, zoals dat ook met Orkun Köckü het geval was. Het is iets wat volgens de oefenmeester zelf nou eenmaal in hem zit. “Ik weet het niet, ik acteer het niet hoor. Misschien heb ik het van huis meegekregen en wil ik graag goede normen en waarden uitdragen.”

Het is de mens Arne Slot. Als trainer van Feyenoord komt hij echter in situaties waarbij hij niet altijd volledig zichzelf kan zijn. Maar als de Bergentheimer tijdens een wedstrijd langs de lijn staat, is hij helemaal in zijn element. “Als ik mezelf terugzie op het veld, ja, dat is authentiek. Ik denk dat ik tijdens een wedstrijd meer mezelf ben dan bij een festiviteit. Toen we thuis van AS Roma wonnen, stond er aan het eind een camera dicht op, dat vind ik dan ongemakkelijk. Tijdens een wedstrijd ben ik impulsiever. Oussama Idrissi liet een keer zijn man lopen, toen heb ik meteen op hem lopen schelden. En als ik vind dat ons onrecht wordt aangedaan door de scheidsrechter, dan reageer ik ook direct.”

Iets waar Slot ook zijn ei in kwijt kan, zijn de besprekingen voorafagaand een duel. “Als ik een wedstrijdbespreking houd, begin en eindig ik altijd met iets wat ik uit mijn hoofd doe of uit mijn hart moet komen. Ik schrijf dat altijd voor mezelf op in mijn mobiel, thuis of in de auto. Zit heel veel tijd in, in die verhaaltjes. Het geeft mij rust, dan heb ik de wedstrijd al een soortement van gewonnen, niet letterlijk, maar toch.” Op deze manier bereidt Slot zijn spelers voor op de wedstrijd die staat te komen, meestal met succes. “Heel vaak blijkt een wedstrijd te verlopen zoals ik vooraf aan het team vertelde.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *